Eerste 15 telecom providers aangesloten op de CIOT koppeling van Justitie

Yenlo heeft al 15 telecomproviders succesvol aangesloten op de CIOT koppeling van Justitie middels ebMS (Digikoppeling). De komende weken zullen er nog enkele tientallen implementaties volgen. Telecom aanbieders zijn verplicht om vanaf 1 oktober 2016 hun gegevens aan Jusitie (JUBES) aan te leveren conform het Digikoppeling ebMS protocol.

3 min leestijd

Opsporingsdiensten gebruiken informatie van telecom- en internetaanbieders om verdachten van criminele activiteiten op te sporen. Bijvoorbeeld als iemand verdacht wordt van kinderporno en alleen zijn IP-adres bekend is. Telecom- en internetbedrijven moeten persoonlijke gegevens die bij IP-adressen, telefoonnummers en e-mailadressen horen, beschikbaar stellen. Het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT) zorgt ervoor dat die informatie bij de opsporingsdiensten terecht komt. Onder andere de Nationale Politie, Koninklijke Marechaussee (KMAR), Landelijk Parket- Openbaar Ministerie, Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) maken gebruik van de gegevens.

Wettelijke verpichting aanleveren klantgegevens

Telecommunicatiebedrijven moeten de persoonsgegevens van hun klanten beschikbaar stellen aan het CIOT. Dit staat in de wet. Het CIOT sluit deze bedrijven aan op het centrale informatiesysteem. Daarna moet de provider elke 24 uur een actueel bestand met klantgegevens aanleveren.

Hoe aan te sluiten op CIOT?

Sinds enkele jaren is er een cloud gebaseerd platform, het Centraal Aansluitpunt Nederland voor Digikoppeling, Digilevering en Digimelding, welke het mogelijk maakt voor organisaties, zowel overheid als niet overheid, om gegevens veilig, betrouwbaar en uiterst kosten efficient met elkaar uit te wisselen middels deze Digikoppeling ebMS standaard.

Dit platform wordt ook gebruikt voor bijvoorbeeld gegevens aanlevering aan de Berichtenbox (Mijnoverheid.nl) en vele andere koppelingen zoals CORV, NHR, BRK, iWMO, iJW, BAG en nog veel meer. Allemaal koppelingen met zogenaamde Landelijke Voorzieningen.

Om de nieuwe wetswijziging ook te kunnen ondersteunen op dit platform heeft Yenlo de CIOT koppeling toegevoegd op het Centraal Aansluitpunt Nederland en samen met Jusittie de gegevens uitwisseling met Telecom aanbieders getest en geoptimaliseerd.

De dienst wordt nog eenvoudiger gemaakt voor Telecom aanbieders doordat een aansluiting op de Digikoppeling ebMS via het Centraal Aansluitpunt Digikoppeling middels een vast bedrag per jaar wordt verrekend.

De technologie

Het Centraal Aansluitpunt Nederland is ondergebracht in meerdere datacentra binnen Nederland. Het platform maakt gebruik van het open source integratie platform WSO2 bestaande uit onder andere de WSO2 Enterprise Service Bus (WSO2 ESB), de WSO2 API manager (WSO API), en de WSO2 Identity Server (WSO2 IS). Uiteraard worden alle protocollen zoals ebMS, WUS, Digikoppeling, Digilevering en Digimelding volledig ondersteund.

Yenlo ondersteunt Telecom aanbieders met zowel een SFTP interface als ook een SOAP/XML interface. Hierdoor kan de huidige implementatie bij velen Telecom aanbieders (meestal SFTP) intact blijven en is het relatief eenvoudig (kwestie van enkele dagen) om te voldoen aan de nieuwe wet- en regelgeving.

Bent u een Telecom aanbieder, moet u nog koppelen met Justitie en wilt u dit eenvoudig en tegen een lage investering doen? Neem dan contact met ons op.

Interessant om te delen?
   
Gepubliceerd op 3 mei 2016
Reacties

Blijf op de hoogte met de laatste artikelen